Solen gik ind i Tyrens tegn onsdag d. 20. April (om morgenen).

Derfor vil jeg nu tage hul på at beskrive Tyren, mens Solen står i dette tegn den kommende måned. Jeg vil beskrive den igennem 4 indlæg, hvor jeg (ligesom med Vædderen) beskriver Tyrens forskellige lag.

OM TYREN bruger man ofte ord som:

Jordnær; Besindig; Tålmodig; Vedholdende; Stædig; Robust; Stabil; Rolig; Tung; Træg; Langsom; Sansende; Kvalitets-bevidst; Skabende; Sans for skønhed og æstetik.

Mange af disse ord passer ofte på folk, der har et præg af Tyrens tegn. Men de siger alligevel ikke så meget om hvad Tyrens essens handler om.

For at forklare de psykologiske og spirituelle lag, der ligger bag disse ord, vil jeg fortsætte med at beskrive de 12 tegns udviklings-cyklus, som starter i Vædderen.

Vi kom fra Vædderens tegn, som var som et “big-bang”; en eksplosion af energi, der blev frigivet, og kastet ud i verden. Der blev sat en ny proces i gang. Tyren tager derefter den kraftfulde energi fra denne nye proces, og stabiliserer den.

Vædderens proces handlede om at lære HVOR den er, HVEM den selv er, og HVEM ‘de andre’ er. Altså at få defineret sig selv og sine omgivelser.

Man kan sige, at denne ‘jagt på definition’ slutter i Tyrens tegn – i hvert fald delvist. Vædderen har her opnået en spirende opfattelse af hvem den er.

Tyren viser Vædderen, at den har begrænsninger. Vædderen lærer, at den er afgrænset fra sine omgivelser, idet den har en krop, som er adskilt fra andres kroppe. Og denne krop forbinder sig til verden omkring sig gennem de 5 sanser: Syn, hørelse, smag, duft og føle-sansen.

Tyren repræsenterer bl.a den ‘sansende krop’. Det er igennem de 5 sanser, vi først lærer hvad vi kan lide, og hvad vi ikke kan lide i verden. Vi lærer hvad vi synes er smukt og grimt, lækkert og ulækkert, behageligt og ubehageligt, osv.

Kroppen skal have næring fra sine omgivelser for at kunne overleve. Og derfor er det vigtigt at kroppen, gennem sine sanser, kan skelne mellem hvad der er god næring, der kan understøtte dens overlevelse – og hvad der IKKE er god næring.

For at Tyren kan vedligeholde den livs-energi der opstod i Vædderens tegn, må den stræbe efter at blive selv-forsynende, ved at samle og opbygge ressurser, der kan sikre den næring og overlevelse. Fx ved at finde mad, bygge et hus, osv.

Både Tyren og Vædderen kan siges til tider at have ‘skyklapper på’. Men hvor Vædderens skyklapper handler om at handle i blinde og uden reflektion, handler Tyrens skyklapper om have et snævert fokus på at sikre sin overlevelse. Og alt der potentielt kunne true denne overlevelse – alt der er nyt, spontant, eksotisk, komplekst, uforudsigeligt, osv.. – bliver lukket ude og ignoreret.

Tyren er først og fremmest interesseret i at gøre de ting, den ved virker. De ting der allerede er testet af, og som giver pålidelige og forudsigelige resultater. Derfor kan den let komme til at fremstå både konservativ og stædig. Tyren søger vedholdende at gentage det den ved fungerer. Den ønsker at tingene skal forblive som de er, og på den plads de altid har haft. På den måde kan den holde fokus på sit primære mål – at overleve.

De ressurser, og metoder til at opnå disse ressurser, som Tyren finder ud af kan sikre dens overlevelse bedst, bliver meget værdifulde for Tyren. De bliver derfor tillagt en værdi og dermed også en ‘mening’. Man kan sige, at Tyrens ydre værdier bliver til dens indre værdier.

Det er bl.a derfor Tyren siges at være materialistisk. Det kunne eksempelvis være ved at insistere på at købe produkter af et bestemt mærke. Så lad os tage et eksempel på, hvordan dette kunne se ud.

Tyren kunne fx finde på at købe det samme mærke bukser, fordi den ved af erfaring, at bukser af netop dét mærke er af god kvalitet og holder længe. På den måde kan den spare penge (ressurser) på længere sigt, og dermed bedre sikre sin overlevelse.

Det kunne også være, at Tyren synes at netop dét mærke laver de mest behagelige og pæne bukser, og tilfredsstiller derfor både Tyrens syns- og følesans. Bukserne giver altså flere positive sanseindtryk, som Tyren forbinder med velvære, tryghed og sikkerhed, og derfor også forbinder med at kunne sikre sin overlevelse.

Eller også ved Tyren, at netop dette mærke signalerer status, fordi det koster mange penge. Og den status kan være med til at tiltrække en person, den kan have sex med, og dermed både få positive kropslige sanseindtryk fra, men også inddirekte sikre sin egen overlevelse gennem, ved at formere sig og føre sine gener videre.

Tyren kan altså have mange forskellige motiver til gentagne at købe et par bukser af et bestemt mærke. Men den dybereliggende årsag vil som udgangspunkt altid om overlevelse. Mere overordnet kunne man også sige, at Tyrens materialisme handler om at komme i kontakt med, og blive en del af, den fysiske verden – noget som det forrige tegn, Vædderen, ikke var.

Prøv at tænke på en Tyr der står ude på en mark og gumler græs. Den står typisk helt stille, og tygger meeeeeget langsomt. Den laver faktisk stortset ikke andet end at gå langsomt rundt og tygge på græs hele dagen lang. Man kunne fristes til at sige, at Tyren der gumler græs, er indbegrebet af det man kalder ‘mindful eating’. På dansk kunne man sige ‘sindig’ eller ‘nærværende’ spisning.

Dette koncept handler om at være helt tilstede, når man spiser. Man lukker alle ydre stimuli ude, og fokuserer kun på den mad man spiser, og de indre kropslige sanseindtryk maden giver. Man får på den måde den maksimale næring ud af maden – og ikke blot næring i form af vitaminer, mineraler, fibre, osv. Men også næring i form af oplevelsen af at dufte til maden; smage alle madens nuancer; mærke madens konsistens og tekstur; føle hvordan maden glider ned igennem halsrøret, og hvordan det ligger i mavesækken, og begynder at give næring til kroppen.

Man giver altså maksimalt fokus til at ‘fordøje’ helheds-oplevelsen af at måltid.

En Tyr (som jo er han-versionen af en ko), har 4 maver, som den bruger til at fordøje det græs den spiser. Og denne proces, med at fordøje græsset i alle 4 maver, tager typisk mange timer hver eneste dag. Tyre og køer i den virkelige verden er altså specialiserede i, at få det maksimale ud af den mad de spiser.

På samme måde handler Tyrens tegns symbolik om at bevæge sig langsomt, og med stort nærvær og omhyggelighed, så den kan få den maksimale næring, og sikring af overlevelse, ud af sine omgivelser.

Når Tyren har sikret sin overlevelse, og fundet stabilitet, kan tegnet begynde at komme mere til sin ret. I virkeligheden er Tyren meget fokuseret på fremtiden. Det kan være svært at se, fordi den kan virke urokkelig, ubevægelig og til tider som om, at der kunne gro mos på den. Men Tyren er meget idealistisk. Den har idealer, den arbejder langsomt, men sikkert, imod. Det er dog ikke højtsvævende, men meget konkrete og jordbundne idealer.

Til at starte handler disse idealer (igen!) om overlevelse: “Det ideelle ville være, hvis jeg ikke døde…”!

Men senere kommer idealerne til at handle mere om ‘skabelse’. Tyren er nemlig forbundet med kraften til at skabe på det fysiske plan.

Tyrens glæder ved det materialelle kan udefra virke både simple og overfladiske. I virkeligheden er de udtryk for, at Tyren er ligeså kraftfuld som Vædderen. Den bevæger sig bare væsentligt langsommere end Vædderen.

Tyrens kraft er, i modsætning til Vædderens, langt mere fokuseret. Vædderens kraft handler om at sætte processer i gang og er derfor langt mere rå og ubearbejdet. Tyrens kraft handler derimod om at give form til, og bearbejde, den energi Vædderen kom med. Tyren ser essensen og potentialet i Vædderen energi, som jeg i et tidligere indlæg kaldte “de guddommelige tankers fødested”.

Man kunne sige, at Tyren er fokuseret på at høste ‘gudernes kraft’, så den kan skabe ting i den fysiske verden. Den arbejder på at få forbindelse til den overflod af energi, der kommer fra de guddommelige planer. Både ved at give form til nye ting. Men også ved at bearbejde de former og råstoffer der allerede findes i verden.

For at gøre dette, er Tyren nødt til enten at stå helt stille, eller i hvert fald at bevæge sig langsomt. I modsætning til Vædderens lynhurtige og eksplosive energi, tager skabelse på det fysiske plan tid, tålmodighed og ydmyghed. Og det forstår Tyren. Den ved, at den er nødt til langsomt at tygge på skabelsens former, for at kunne trække det nærende, guddommelige lys ud af dem, og på den måde bruge dette lys til at give form til nyt liv.

Når Tyren holder dette vedholdende fokus på at skabe og give form til nye processer, vil den blive som en klippe for sine omgivelser.

Du kan læse om Tyrens ‘spirituelle lag’ her.
Ellers kan du læse om det næste tegn, Tvillingen, her.