Lad mig give dig en simpel og pædagogisk forklaring på spørgsmålet om, hvad ‘astrologi’ egentlig er for noget:

FORESTIL DIG, at du en lun sommeraften står og ser op på himlen. Den er så klar, at du kan se mange af de ‘lysende prikker’, som man normalt ikke kan se, når der er overskyet. Du kan se, at nogle af dem er mere fremtrædende og skinner klarere end andre. Det kunne næsten se ud som om, at de tilsammen danner et mønster – i hvert fald hvis man kunne tegne en streg imellem de mest lysende prikker.

Som du nok allerede ved, kalder vi de her lysende prikker for ‘stjerner’. Og de mønstre, stjernerne danner, kalder vi ‘stjernebilleder’. Du kender sikkert navnene på nogle af dem. Fx. ‘Orion’, ‘Store Bjørn’ eller ‘Cassiopeia’. Navne, som mennesker gennem tiden har givet til de mange stjernebilleder.

STJERNERNE blev i gamle dage delt op i 2 typer: ‘fix-stjerner’ og ‘vandre-stjerner’. Fixstjernerne var dem, der ikke bevægede sig og ‘stod stille’ – mens vandre-stjernerne var dem der bevægede sig – de ‘vandrede’ langs himlen.

Man fandt sidenhen ud af, at fixstjernerne rent faktisk bevægede sig – dog utroligt langsomt, sammenlignet med vandre-stjernerne. Fixstjernerne er det vi i dag bare kalder for ‘stjerner’.

VANDRE-STJERNERNE er det vi i dag kalder ‘planeter’. Og planeterne bevæger sig langt hurtigere henover himlen end stjernerne. Planeterne har navne som ‘Mars’, ‘Venus’ og ‘Jupiter’. Indenfor astrologien er planeterne de absolut vigtigste at lægge mærke til. Fælles for alle de planeter vi kan se (inklusiv den vi selv bor på), er at de kredser rundt om Solen.

OG NETOP SOLEN spiller en meget central rolle i astrologien. Mennesker har da også altid vidst, at solen var enormt vigtig for livet på jorden. Uden solens varme ville vi fryse ihjel. Og uden solens lys ville planter ikke kunne gro. Så uden Solen = intet liv!

MÅNEN, som, modsat planeterne, kredser rundt om jorden (og ikke solen), har også altid spillet en stor rolle for mennesker – og spiller også, ligesom Solen, en meget central rolle i astrologiens verden.

Solen og månen kaldes også ‘himmel-lysene’, hvilket er meget passende, eftersom de jo netop er de to største og mest lysende ‘prikker’ på himlen. Og mennesker har gennem de sidste tusindvis af år tillagt de to himmel-lys en betydning, der går udover hvad naturvidenskaben indtil nu har kunne bevise.

Især Sol- og Måne-formørkelser har mennesker taget som ‘varsler’ for hvad der ville ske i fremtiden. Man har i det hele taget haft en overbevisning om, at de bevægelser man kunne se på himlen – både Solens, Månens og planeternes, samt deres placering i forhold til stjernerne – havde en dybere mening, og at man kunne finde ud af, hvad dén mening var – at man kunne ‘tolke på’ hvad himmel-legemernes bevægelser betød.

OG SÅDAN ER ASTROLOGIEN OPSTÅET gennem tusindvis af års observation af hvad der foregår på himlen – og hvordan dét så hænger sammen med, hvad der foregår på jorden. Astrologien har udviklet sig meget gennem tiderne. Det er i virkeligheden et kæmpestort fag, hvoraf nok én af de mest populære grene kaldes ‘fødsels-astrologi’.

I FØDSELS-ASTROLOGIEN ser man på en tegning der viser, hvordan himlen så ud, da et menneske blev født. Man kigger dermed på hvor Solen og Månen stod. Man kigger på hvor Merkur, Mars, Venus, Jupiter, Saturn og de andre planeter stod. Og ud fra dette kan man altså sige noget om et menneske og hvordan dets liv udvikler sig. Denne form for tegning, kaldes et “horoskop”, og dette kan du læse meget mere om i næste indlæg (“Hvad er et horoskop”?).

ORDET ‘ASTROLOGI’ BØR IKKE FORVEKSLES med ordet ‘astronomi‘. Astronomi er faget, hvor man beskæftiger sig med alt det man kan se, måle og ‘veje’ på himlen. I dét fag holder man øje med de bevægelser der foregår ude i himmelrummet, og man har bl.a fokus på at opdage og give navne til stjerner og planeter.

Astrologi derimod, er faget hvor man tolker på hvad planeternes (og andre himmel-legemers) bevægelser på himlen betyder for os mennesker her på jorden. Så man kan sige, at astrologien er baseret på astronomiens iagttagelser.

Se næste indlæg her: “Hvad er et horoskop”?