Selvom der er mange mennesker, der ikke ved hvad astrologi er, er der forbløffende mange, der ved hvad deres ‘stjernetegn‘ er. Måske vi kan takke ugeblads-horoskoperne for det?

Men på trods af, at mange kender deres stjernetegn, ved de fleste af dem ikke hvad det betyder, at være født i et bestemt stjernetegn.

HVIS VI SKAL STARTE MED DET TEKNISKE, så er et stjernetegn ikke det samme som et stjernebillede. Dét er en udbredt misforståelse. I den vestlige astrologi har vi 12 stjernetegn, som man bruger til at dele himlen op i 12 lige store dele med. De 12 stjernetegn har fået navn efter 12 stjernebilleder der kan ses på himlen.

Navnene på de 12 stjernetegn er:

 • Vædderen
 • Tyren
 • Tvillingen
 • Krebsen (også kendt som “Krabben”)
 • Løven
 • Jomfruen
 • Vægten
 • Skorpionen
 • Skytten
 • Stenbukken
 • Vandbæreren (også kendt som “Vandmanden”)
 • Fisken

De 12 tegn kaldes tilsammen for ‘Zodiakken’ eller ‘Dyrekredsen’.

Zodiakken strækker sig som et bælte rundt om Jorden (eller sådan ser det i hvert fald ud fra jorden. På billedet her til højre kan du se en illustration af Zodiakken.

De 12 stjernetegn, som vi benytter i den vestlige astrologi, passer ikke sammen med de 12 stjernebilleder man kan se på himlen, som stjernetegnene er opkaldt efter.

Så derfor – når du står og ser op på en klar stjernehimmel, kan du altså ikke se dit stjernetegn – men, hvis du er heldig, kan du se det stjernebillede som dit stjernetegn er opkaldt efter.

Okay, men hvad betyder det så, at jeg f.eks er født i ‘Vædderens tegn’?”

Det betyder, kort og godt, at du er født et sted mellem 21. marts (forårsjævndøgn) og 20. april, hvor Solen står i Vædderens tegn….

…..eller det vil sige, at det faktisk kun ser sådan ud, set fra Jorden. Ret beset er det jo Jorden der drejer rundt om Solen, men set fra vores synsvinkel ser det ud som om, at Solen bevæger sig rundt i de 12 dele af himlen, som vi kalder “Stjernetegn“. Så egentlig bør man ikke kalde det for et stjernetegn – men et Soltegn!

Okay… ! Hvordan kan jeg så se i horoskopet, hvilket stjernetegn… …eller jeg mener – hvilket Soltegn jeg er født i“?

I horoskopet er Solen vist med dette symbol:

Og Vædderen er vist med dette symbol:

Så lad os bruge H.C Andersens horoskop, som vi kiggede på i forrige lektion, som eksempel. Symbolet for Solen står (som de røde pile og cirkler på billedet nedenfor viser) ud for symbolet for Vædderen. På den måde kan vi se i H.C. Andersens horoskop, at hans stjernetegn (eller Soltegn”) er “Vædder”.At H.C. Andersen er “Vædder”, betyder at hans personlighed er præget af Vædderens tegn. Hvert af de 12 stjernetegn har nemlig hver sin personlighed, behov og tendenser, som et menneske kan være præget af. Vædderen er fx kendt for at være pioner, handlekraftig, temperamentsfuld, og meget andet.

Men men men…..! Hvis vi kigger rundt i resten af horoskopet, kan vi jo se, at der er en masse planeter, der allesammen også står i et stjernetegn – og de fleste af dem står endda i et helt andet tegn end Vædderen.

Så dét betyder faktisk, at H.C. Andersen personlighed ikke kun er præget af Vædderens tegn. Solen (som her står i Vædderen) har stor betydning i et horoskop og for personens identitet. Men den er ikke det eneste i et horoskop, der siger noget om, hvordan man er som person.

Som vi f.eks kan se, står Månen i Tyrens tegn og Mars står i Løvens tegn. Derfor kan vi altså konkludere, at H.C. Andersen også har et vist præg af bl.a. både Tyrens og Løvens tegn i sin personlighed.

Alle de planeter vi her på jorden har opdaget (indtil videre), kan man altså se i et horoskop, og da de står forskellige steder på himlen, står de ofte også i et andet tegn end “Stjernetegnet” eller (“Sol-tegnet” som det jo hedder!).

Så derfor: Hvis du ikke rigtigt synes, at de beskrivelser af dit stjernetegn som du har læst passer på dig, så kan dette sagtens være forklaringen.

Du kunne i princippet have Solen i Løven, som er et meget udadvendt tegn, men samtidig have 5 planeter i Fiskene, som er et langt mere indadvendt tegn – hvilket kunne betyde at du måske, i hvert fald på visse punkter, kan genkende dig selv mere i beskrivelsen af Fiskenes tegn, end i beskrivelsen af Løvens tegn.

Herunder ser du en oversigt over de 12 stjernetegns symboler:

I næste indlæg, “Hvilke ‘brikker’ et horoskop af?“, kan du læse om, hvad dit horoskop ellers består af, udover dit stjernetegn.


Men en lille advarsel: Det bliver meget teknisk og nørdet – så hvis du synes, at det bliver for uoverskueligt, kan du hoppe videre til næste indlæg: “Hvordan spiller ‘brikkerne’ sammen?