(Advarsel: Dette indlæg bliver meget teknisk og nørdet – så hvis du synes, at det bliver for uoverskueligt, kan du hoppe videre til næste indlæg: “Hvordan spiller ‘brikkerne’ sammen?)

Nu skulle vi gerne have styr på hvad både et horoskop og et stjernetegn er for nogen størrelser. Men udover ens stjernetegn (eller Soltegn) – hvad består et horoskop så af?

Prøv at kigge på billedet herunder. Det illustrerer meget godt den overvældelse, forvirring og alle de spørgsmål der kan dukke op, når man først kigger på et horoskop.I dette indlæg, vil jeg gennemgå alle horoskopets bestandele eller ‘brikker’ – dog uden at gå i detaljer med hvad de forskellige ting betyder her. Lige nu vil jeg bare skabe et overblik over hvilke 4 typer ‘brikker’ (eller “grundsymboler” som de kaldes) en astrolog sidder og kigger på, når et horoskop skal tydes.

Et horoskop består af følgende ‘GRUNDSYMBOLER’:

De 12 Stjernetegn

10 Planeter

5 typer Aspekter

12 Huse


Jeg vil herunder gennemgå hvor du ser dem allesammen.


DE 12 STJERNETEGN kan vi se her i de røde cirkler. Navnene på de 12 tegn gennemgik jeg i forrige indlæg: “Hvad er et stjernetegn?PLANETERNE kan vi se her, markeret med røde cirkler. Bemærk at man i astrologi-jargon også kalder Solen og Månen for ‘planeter’ – selvom Solen ikke er en planet, men en stjerne, og Månen er… ja, en måne!


PLANETERNE hedder:

Merkur

Venus

Mars

Jupiter

Saturn

Uranus

Neptun

Pluto

(…..og Solen og Månen!)


ASPEKTERNE er de røde, grønne, lilla og blå streger (samt de sorte cirkler) vi ser fremhævet her, som man kan sige danner et “netværk” mellem planeterne:
DE PRIMÆRE ASPEKTER, som de 5 forskellige vi ser på tegningen her, hedder:

 • Konjunktionher markeret med sorte cirklersom viser når 2 eller flere planeter står relativt tæt på hinanden
 • Oppositionmarkeret med røde stregernår planeter står overfor hinanden – altså ca. 180 grader fra hinanden
 • Trigonermarkeret med grøn når planeter står i en vinkel på 120 grader, set fra midten af horoskopet
 • Kvadraterses normalt som røde streger, men her markeret med lilla, for at man kan se forskel på dem og oppositionen når planeter står i en vinkel på 90 grader
 • Sekstilermarkeret med blåtnår planeter står i en vinkel på 60 grader

Disse 5 forskellige aspekttyper siger noget om, hvordan planeterne “snakker sammen” eller ‘interagerer’ med hinanden. Man kan sige, at planeterne påvirker hinanden hvis der er et aspekt imellem dem – og typen af aspekt siger så noget om hvordan de påvirker hinanden.
HUSENE er, ligesom de 12 stjernetegn, en måde at dele horoskopet op i 12 dele. Man kunne fristes til at sige, at hvert hus ligner et stykke kage eller pizza der er skåret af horoskopet.

Hvert hus i horoskopet en lille pil, som kaldes for “hus-spidsen”. Husspidserne er herunder er markeret med røde og blå cirkler. Stregerne der viser opdelingen mellem husene er markeret med røde og blå streger (så det er tydeligt at se, hvor hvert ‘stykke kage’ starter og slutter).Man kan sige, at de røde streger og cirkler er “vigtigere” eller mere centrale end de blå. De røde og cirkler streger markerer de to såkaldte “hovedakser”.

DE 12 HUSE starter med 1. hus som ses i den røde cirkel yderst til venstre (markeret med en grå pil, i Skyttens tegn, hvis røde symbol sjovt nok også er en pil!).
Hus-spidsen til 1. hus er det man kalder for Ascendanten (c’et udtales som et ‘s‘).

Fra 1. hus og mod uret rundt hedder husene (meget enkelt) følgende:

 • 1. Hus (Ascendanten)
 • 2. Hus
 • 3. Hus
 • 4. Hus (IC)
 • 5. Hus
 • 6. Hus
 • 7. Hus (Descendanten)
 • 8. Hus
 • 9. Hus
 • 10. Hus (MC)
 • 11. Hus
 • 12. Hus

Bemærk i øvrigt hvordan husenes opdeling af horoskopet er ujævn – nogle af ‘kage-stykkerne’ er større end andre. Der findes mange forskellige “hus-systemer”. I nogle af dem, er husene lige store. Det hus-system jeg bruger her, som er et af de meget udbredte i moderne astrologi, hedder “Placidus” (c’et udtales som et ‘s’).


Hvis du er kommet igennem hele dette indlæg, og har forstået hvad jeg har skrevet om, skulle du gerne have en forståelse af, hvilke ‘brikker’ et horoskop består af. Hvis du synes, at det hele virker meget overvældende, så er du ikke alene. Sådan har de fleste de, når de lige har lært om de 4 grundsymboler.

MEN – hvis du læser næste indlæg, “Hvordan spiller ‘brikkerne’ sammen?” vil jeg give dig en super god analogi for, hvordan man kan forstå hvad de 4 grundsymboler er. Og jeg er sikker på, at når du først har læst den, vil et horoskop ikke længere virke ligeså uoverskueligt, som det nok gør lige nu.